Petak, 26/Apr/2024, 00:27
Dobrodošli Guest
RSS
LuliX
[ Nove poruke · Članovi · Pravila foruma · Traži · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Lepota i zdravlje » Ishrana » Dijete
Dijete
LuliXDate: Nedelja, 13/Sep/2009, 20:08 | Message # 1
Lieutenant
Grupa: Administrator
Poruke: 57
Pet hrskavih salata za brzo mršavljenje

Posao i dijeta - kako to uskladiti? S ovim brzim receptima sigurno ćete uspeti. Kuvanje se svodi na minimum, jela možete pripremiti brzo i poneti ih sa sobom u kancelariju.

Aromatična salata
Potrebno: 25 badema, 1 pomorandža, 1 jabuka, pola limuna, bareni pirinač, ulje biber.
Bademe prepecite na tiganju. Pomorandžu oljuštite i isecite na kockice.
Jabuku podelite na četvrtine i odstranite sredinu. Isecite na kriške i pokapajte limunovim sokom. Pomešajte sve sastojke i dodajte ulje. Pobiberite.

Pikantna salata

Potrebno: 150 g belih delova praziluka, pola zelene salate, 1 kruška, 1 paradajz, 50 g sira sa plesni.
Preliv: 1 supena kašika ulja i 3 kašike soka od narandže, biber. Praziluk isecite na kolutove. Stavite u posudu zajedno sa salatom. Paradajz operite, krušku oljuštite i isecite na kriške i stavite u posudu. Pomešajte s marinadom. Sir isecite na male kriške i obložite njime salatu, na kraju pobiberite.

Salata Florida

Potrebno: 150 g račića, 1 supena kašika majoneza, 1 kašika tabasko sosa, zelena salata, pola cvekle, 1 crveni grejpfrut.
Račiće isecite na kolutove i pomešajte s majonezom i pažljivo začinite tabasko sosom. Cveklu izrendajte na krupnijem rendetu. Podelite je na listove salate i dodajte račiće.

Salata sa jajima

Potrebno je: 1 jaje, pola zelene salate 2 mlada luka, 1 crvena i 1 žuta paprika, 50 g tvrdog sira ili sira mocarela.
Preliv: 1 supena kašika ulja, pola kašike senfa, 1 kašika vode i 1-2 kašike sirćeta, slatka paprika.
Obarite tvrdo kuvano jaje i podelite na četvrtine. Salatu iscepkajte, papriku isecite na trake, luk na kolutove, a sir na kockice. Sve pomešajte u posudi zajedno s marinadom. Ukrasite jajetom i začinite mlevenom paprikom.

Voćna salata sa piletinom

Potrebno je: 125 g pilećih prsa, 1 jabuka, pola limuna, 100 g grožđa, zelena salata.
Preliv: 1 supena kašika majoneza, 2 supene kašike jogurta, malo karija, peršunov list.
Pileća prsa isecite na manje komade i prepecite ih tako da budu hrskava. Obložite posudu zelenom salatom. Jabuku isecite na kriške i prelijte limunovim sokom. Pomešajte sa pilećim mesom i grožđem. Servirajte na listovima salate sa prelivom.

Kad krenete na posao spakujte salatu u hermetički zatvorene kutije. Voće isečeno na male kockice marinirajte limunovim sokom da ne potamni. Marinadu ili dresing dodajte kratko pre konzumiranja, da se salata ne potpari.

Ekstra saveti:

- pijte dnevno bar dva litra tečnosti ili biljnog čaja
- kafu i crni čaj pijte samo u malim količinama
- štedite kada je so u pitanju i bolje koristite začinsko bilje
- prelive za salate pravite s "hladnim uljima", jer su bogata nezasićenim masnim kiselinama.


 
LuliXDate: Nedelja, 13/Sep/2009, 20:52 | Message # 2
Lieutenant
Grupa: Administrator
Poruke: 57
Hit dijeta: Za tri dana, dva kilograma manje

Isprobajte novu trodnevnu dijetu tokom koje ćete u organizam uneti puno vitamina i malo kalorija. Tokom dijete imaćete dva obavezna obroka dnevno i jedan obrok po izboru. Vaš jelovnik tokom dana možete da dopunite ili sa 50 g muslija i 2 dl mleka, najbolje za doručak, ili testeninama s laganim sosom od paradajza, koje je najbolje da jedete za ručak ili večeru. Musli s mlekom ima u proseku 220 kalorija, a testenine s paradajz sosom oko 310 kalorija. Kombinujte obroke tako da svaki dan unesete otprilike isti broj kalorija. Za ova tri dana možete na zdrav način da skinete i do dva kilograma.

Prvi dan:
Hladna musaka od tikvica - 158 kalorija

Potrebno je za jednu osobu: manji crni luk, 200 g tikvica, 40 g krompira, kašika maslinovog ulja, 250 ml supe, so, biber, šećer.
Priprema: Crni luk, tikvice i krompir iseckajte i ispržite na vrelom ulju. Zalijte supom, pustite da proključa, preklopite i ostavite da se kuva još 15 minuta. Pred kraj dodajte so i biber, a kada se malo prohladi, ostavite da odstoji u frižideru sat i po vremena, pa onda poslužite.


Sorbe od malina - 226 kalorija

Potrebno je za jednu osobu: 40 g kristal šećera, 250 g malina, belance.
Priprema: Kuvajte šećer u 40 ml vode oko tri minuta i ostavite da se ohladi. Umutite belance, ispasirajte maline, pomešajte i dodajte prohlađeni sirup. Desert stavite u frižider na tri sata da se stegne, a zatim služite.

Drugi dan:
Letnja salata - 385 kalorija

Potrebno je za jednu osobu: 80 g testenine, 40 g pavlake, 40 g šunke, 30 g kiselih krastavaca.
Priprema: Skuvajte testeninu, procedite je i pomešajte s iseckanim krastavčićima i šunkom. Dodajte pavlaku i malo soli, pa sve dobro promešajte. Salatu servirajte hladnu.

Voćni desert - 165 kalorija

Potrebno je za jednu osobu: 100 g malina, 100 g jogurta (1,6 odsto masti), 100 g mleka (1,8 odsto mlečne masti), kašika meda.
Priprema: Maline, jogurt i mleko umutite mikserom, dodajte kašiku meda, stavite u šolje i ohladite u frižideru.

Treći dan:
Sveže povrće - 398 kalorija

Potrebno je za jednu osobu: paprika, 3 šargarepe, pola celera, pola kelerabe, 150 g sira (20 odsto mlečne masti), so, biber, bosiljak.
Priprema: Papriku, šargarepu, celer i kelerabu isecite, stavite u činiju pomešajte sa sirom, posolite i začinite.
219 kalorija.

Sladoled od vanile - 219 kalorija

Potrebno je: 2 kugle sladoleda od vanile, sezonsko voće.
Priprema: Sladoled odmrznite i umutite sa sirom i voćnim jogurtom. Smesu sipajte u činije i ostavite 30 minuta da odstoji u frižideru.



 
LuliXDate: Nedelja, 13/Sep/2009, 20:56 | Message # 3
Lieutenant
Grupa: Administrator
Poruke: 57
Nova voćna dijeta

Dijeta na bazi svežeg voća prijaće svakom ko želi da na zdrav način očisti organizam od toksina. Osim toga, uz pomoć nove voćne dijete za samo pet dana izgubićete tri kilograma

Sedam voćnih pravila
Kako da držite voćnu dijetu? Evo osnovnih smernica kojih treba da se pridržavate dok ste na bilo kojoj voćnoj dijeti, bilo da traje jedan dan, tri dana ili čitav mesec.
- Kupite sve voće koje volite i u kom uživate kako biste sebi omogućili raznolik izbor. Pijace su u ovo doba godine pravi praznik za oči. Častite se i crvenim bobičastim voćem, ali neka se u korpi nađu i citrusi, banane.
- Neke obroke možete da zamenite i suvim voćem. U prodavnicama zdrave hrane ima suvih kajsija, ananasa, pomorandži, pa probajte!
- Žvaćite lagano i dugo. Da bi mozak shvatio da ste siti, treba mu 20-30 minuta, pa neka vam svaki obrok traje što duže.
- Ne mešajte suvo i sveže voće u istom obroku.
- Jedite četiri-pet voćnih obroka dnevno.
- Voće se brzo vari, te ćete brzo osetiti glad. Zato na posao ponesite rezervni voćni obrok.
- Lubenicu ne mešajte sa drugim voćem, uvek je jedite samu.


 
LuliXDate: Nedelja, 13/Sep/2009, 21:55 | Message # 4
Lieutenant
Grupa: Administrator
Poruke: 57
Dijeta + jaka volja = 50 kg manje!

Oduvek sam imao problema sa viškom kilograma, neki put više neki put manje, nema neko određeno razdoblje ni nekog posebnog događaja. Jednostavno se jelo bez nekog posebnog razloga. Imao sam i velikih oscilacija nakon odlaska u vojsku 1982. godine težio sam 125 kg i bez nekog dijatalnog tretmana pao na 75 kg. Nakon povratka iz vojske pa do današnjih dana je bilo samo napredovanja u plus sa povremenim malim padovima u pokušajima sa raznim dijetama.

Inače, visok sam 194 cm i težina na dan 30.06.2009 je 118 kg a moja najveća zabeležana težina je bila na dan početka držanja Rinas’ 90 01.09.2008 godine 170 kg a do te težine sam došao jednostavno: nepravilnom ishranom, neprimerenim količinama, uzimanjem obroka u neadekvatno vreme (večere su mi bile kasne i teške) a fizička aktivnost je bila ravna nuli.
Šta me je motivisalo da počnem sa dijetom? Pretpostavljam da ćete pomisli: zdravlje, izgled... neki treći problem? Možda ću vas nasmejati ali na dijetu sam krenuo da bih mojoj supruzi pravio moralnu podršku u dijeti jer ona često zna da odustane pa se uzdala se u moj jak karakter i bila sigurna da ću na nju paziti i davati joj snažnu podršku. Znači nije ni izgled, ni zdravlje a ni neki posebni problem već samo pomoć mojoj supruzi!

Prethodna iskustva...
I ranije sam pokušavao da držim dijete u društvu supruge. Rezultati su obično bili poražavajući jer nikad nismo menjali način ishrane a načini su bili obično uz razne preparate za mršavljenje.
Svašta smo probali od preparata i nije nikad davalo rezultata, čak šta više sam joj dokazao da je to sve jedna velika marketinška laža jer sam u novinama našao jednu istu priču sa istim slikama samo je naziv preparata bio različit i to za 3 različita proizvoda. Tu je bio naš kraj sa preparatima. Dugo t.j. nekih tri godine sam tragao sa čim bi moja supruga mogla početi držati dijetu, silne pretrage po internetu izvlačenja raznih dijeta, studiranja istih i konstatacija da to ipak nije za nju odustajali i bez probe. I onda…

Otkriće...
...Prvo sam našao na internetu podatke o nekakvoj UN dijeti, to skinuo i moja supruga je od šturih podataka sa jednog lista papira krenula u maju 2008. godine da se pridržava novog načina ishrane i već posle mesec dana zapala u nedoumicu … šta spremiti? I onda ponovo internet i posle niza pretraga dođem do časopisa Rina i malo po malo dođem do saznanja da se baš pojavilo originalno izdanje UN dijete - izdanje prevedeno u Srbiji pod nazivom Rina's 90. Nakon kupovine knjige i pošto sam je dobro prostudirao, supruga i ja odlučimo da je to napokon prava stvar i odredimo početak za 01.09.2008. godine.
Dakle, naš cilj je bio jednostavan: smršati i to zdravo bez preparata, a tu se ova dijeta savršeno uklopila.

Počeci...
Za prvih 91 dan uz primenu Rinas’ 90 režima ishrane se odvijalo besprekorno moja supruga je izgubila 10kg a ja sam izgubio 29kg!
Na pitanje šta nam se dopada kod ovog načina ishrane, odgovor je jednostavan: SVE! Načini kombinovanja namirnica sa vrstama namirnica koje se mogu naći u okruženju, sve kockice su se složile kako treba.
Ono što je najteže u UN dijeti bilo je - odreći se dotadašnjeg načina ishrane, odreći se pohovanih jela i friteze,… ali eto sad je to već daleko iza nas. Najbitnije je da je želja za tim nestala i da se svela na razumnu meru (možda jednom mesečno).

Krize...
Kriza u toku dijete je bilo vrlo malo, obično su to bili periodi pred kraj našeg radnog vremena t.j. period ispred večere ali se i to prevazilazilo čašom mlake vode ili šoljom čaja.
Ipak, moj najveći problem je bila fizieka aktivnost. Zbog prirode posla u trgovini (a i po profesiji sam računovođa) i početne prevelike težine a i dosadašnjih čestih lomova nogu, moja fizička aktivnost je bila ravna nuli. Preporuka lekara je bila: samo lagane šetnje eventualno nakon večere dok se težina tela ne spusti na meru za neka jača opterećenja na zglobove. Sada sam izuzetno fizički aktivan što je na početku dijete bila teme za maštanje a i fizička aktivnost je ključ finala držanja svake dijete.

Umesto zaključka...
Veoma sam zadovoljan, svojom sadašnjom težinom, svojim zdravljem a i novim izgledom, te bih UN dijetu (Rina's 90) preporučio svima koji imaju veći broj kilograma za skidanje.
Reagovanje okoline je bilo veoma pozitivno, čak toliko da sam postao ljudima reper za karakter i kako treba držati dijetu a bilo je i komentara da nisam slučajno od nečega oboleo pa do opaski da nisam u nekoj sekti.
UN dijeta ima samo jednu suštinsku poteškoću a to je kraj dijete - poteškoća je finansijske prirode - trebaće puno nove garderobe!


 
LuliXDate: Nedelja, 13/Sep/2009, 22:24 | Message # 5
Lieutenant
Grupa: Administrator
Poruke: 57
Novi pristup u lečenju gojaznosti

Gojaznost je poslednjih godina poprimila oblike epidemije i predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. Dok se ranijih godina gojaznost povezivala sa estetikom danas sve veći broj lekara specijalista apeluje na neophodnost pravilne ishrane i fizičke aktivnosti, jer se višak kilograma povezuje sa kardiovaskularnim oboljenjima i dijabetisom i mnogim drugim oboljenjima... Gojazne osobe čine velike napore da zaustave svoju bolest, probaju nove dijete počev od onih koje su našli u novinama ili koje je preporučila komšinica ili one koje čine da smršaju preko noći.Zajednička karakteristika ovih dijeta da se uz velika odricanja postižu spori rezultati, prisutan je umor, pad koncentracije i od momenta kada se prestane sa dijetom izgubljeni kilogrami se vrate jer te dijete ne uče kako da se pravilno hranimo.

Metod Protekal se ističe kao jedno od najboljih rešenja u lečenju gojaznosti, zbog svoje efikasnosti i sigurnosti. Bazira se na proteinskoj dijeti koja već 30 godina postoji u svetu i proizilazi iz doktorske disertacije pr. Blackburna odbranjene 1971 godine na Harvardu. Ministarstvo zdravlja Kanade 1973 uvrsitilo ovu dijetu u zvaničan metod lečenja gojaznosti. Radi se o jednom naučnom metodu vođenom lekarima specijalizovanim za ovu vrstu dijeta.
Kod procesa mršavljenja važno je zdravo smršati, tj. izgubiti masti a sačuvati mišiće i druga plemenita tkiva kao sto su: krvne ćelije, hormoni, enzimi i imuni sistem. U proteinskoj dijeti se unosi dnevna potreba proteina a smanjen je unos ugljenih hidrata i masti. Na taj način je organizam primoran da za izvor energije koristi sopstvene masti pri čemu se tope masne rezerve a zahvaljujući unosu proteina visoke biloške vrednosti ne gubi se mišićna masa. Prilikom topljenja, masti se pretvaraju u ketonska tela koja pored toga sto su izvor energije imaju efekat smanjenja apetita i daju osećaj vitalnosti. To ovu dijetu čini posebnom jer sa relativnom lakoćom se gube kilogrami ( 7-10kg mesečno ) bez osećaja gladi, umora i mrzovolje. U prvoj fazi isti je ritam gubljenja na početku i posle 2 meseca jer je uvek isti unos kalorija i ista je potrošnja istih, tako da i velike gojaznosti se mogu veoma uspešno kontrolisati.
Metod Protekal je integralni pristup u lečenju gojaznosti i sastoji iz tri faze:
• U prvoj fazi se gubi 80 % od predviđenog viška kg
• U drugoj reedukativnoj fazi se postepeno prelazi na normalnu ishranu i u njoj se gubi preostalih 20% viška kilograma
• Treća faza je faza održavanja. U kojoj se održava postignuta težina jer su već usvojene promene u načinu ishrane i metabolizam je promenjen a ukazuje se na značaj fizičke aktivnosti ne samo za održavanje težine već i za pravilno funkcionisanje drugih sistema kao što su kardiovaskularni, kontrola nivoa šećera i holesterola i za dobro stanje koštano-mišićnog sistema.
Da bi smo kontrolisali tačan unos hranljivih materija u dijeti se koriste gotovi proteinski obroci u obliku supa, omleta, pudinga, museva, šeikova i td. Ovi proizvodi se primenjuju već nekoliko decenija u svetu, ispitani su od strane svih labarotorija i institucija nadležnih za dijetetske proizvode kako u svetu tako i kod nas... Potpuno se razlikuju od proteinskih šejkova koji se koriste u teretanama za dobijanje volumena mišićne mase jer sadrže proteine visoke biološke vrednosti sa prisustvom svih esencijalnih aminokiselina koje naš organizam treba za pravilno funkcionisanje svih organa.

Kako izgleda jedan dan u proteinskoj dijeti?

Počinje se sa 5 proteinskih obroka koji se kombinuju sa svežim salatama i povrćem. Zatim se u ishranu uvode meso, riba, jaja a ukidaju 2 gotova proteinska obroka. Napredovanjem dijete ukidaju se preostali proteinski obroci a uvode voće, hleb, mlečni proizvodi i dr. Tim postepenim ali kontrolisanim unosom različitih grupa hranjivih namirnica postiže se reedukacija pankreasa a metabolizam se prilagođava normalnoj ishrani tako da završavamo dijetu jedući normalnu hranu ali bez osećanja ansioznosti i preterane gladi. Na taj način se izbegava čuveni jo-jo efekat.
Ova vrsta dijete nije primenjiva na sve gojazne osobe, ima svoje kontraindikacije kako starosne (manje od 16god i vise od 65 god.) tako i zdravstvene. Lekar specijalista za proteinsku dijetu je taj koji vodi pacijenta od prvog dana dijete do njene završne faze radeći kontrolne lekarske preglede, analize krvi i komplementiranje vitaminima i mineralima tokom aktivnih faza djete.
Uspešnim rezultatima u lečenju gojaznosti smanjuje se kardiovaskularni rizik i pojava koronarne bolesti čime radimo na preventivnoj medicini.


 
Forum » Lepota i zdravlje » Ishrana » Dijete
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright ***LuliX*** © 2024